Wieści z Kutna i nie tylko! · 19 maja, 2021

Smak Ukrainy

Współczesne trendy kulinarne opierają się przede wszystkim na kuchni lekkiej, zdrowej i niskokalorycznej. W diecie cenimy dużą ilość warzyw, ryb, chudego mięsa, unikamy tłuszczu (do smażenia broń Boże nie używamy oleju czy masła, a jedynie oliwy z oliwek), węglowodanów, nie jemy białego pieczywa i zapychających mącznych wyrobów. Wszystko po to, żeby żyło nam się dłużej, zdrowiej i bez zbędnych kilogramów.

Do takiej filozofii, a tym bardziej do jadłospisu w ogóle nie przystaje kuchnia ukraińska. Tradycje kulinarne naszych wschodnich sąsiadów nastawione bowiem były na realizowanie zupełnie innych celów.

Posiłki miały ułatwiać życie w ciężkich warunkach klimatycznych, dawać siłę i energię na długie godziny pracy. Nic dziwnego, że musiały być zatem pożywne, treściwe i wysokokaloryczne. Co jeszcze miało znaczenie? Składniki musiały być tanie.

Kuchnia ukraińska na parze jest w przeważającej mierze kuchnią chłopską. Opiera się na potrawach mącznych, bezkonkurencyjnie królują ziemniaki, kapusta, cebula, jako okrasa – tłusta, chrupiąca słonina. Jedną z najbardziej typowych potraw ukraińskich są pielmienie. To niewielkie pierożki z farszem zrobionym z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego. Pielmienie mają korzenie syberyjskie. Każda gospodyni trzymała w domu zapas zamrożonych pierożków (robiło się je na tysiące sztuk) i wręczała jedną lub więcej porcji swojemu mężowi udającemu się na polowanie w syberyjską tajgę. Odgrzanie pielmieni przy ognisku pozwalało strudzonemu wędrowcowi ogrzać się i porządnie pożywić. Współcześnie pielmienie są jednym z najbardziej podstawowych produktów w ukraińskich sklepach, oczywiście wciąż też przygotowywane są w domach.

Mówiąc o pierogach, nie można też nie wspomnieć o doskonale nam znanych pierogach ruskich. Jak mogłaby sugerować nazwa, wcale nie pochodzą z Rosji, a z Ukrainy właśnie. Przymiotnik „ruski” pochodzi od Rusi Czerwonej, która historycznie była wspólną krainą polsko-ukraińską. Tam właśnie potrawa z sera i kartofli została prawdopodobnie wymyślona i zdobyła szerokie uznanie na Słowiańszczyźnie.

Wśród przepisów kuchni ukraińskiej znajdziemy wiele potraw łączących w sobie tradycje kuchni kresowej. Rybna zupa, tzw. juszka to danie mające korzenie rosyjskie, podobnie jak znany ze swoich właściwości leczniczych i upiększających sok brzozowy. Dobrze jest zapoznać się bliżej z tradycjami kulinarnymi Wschodu i spróbować ich zupełnie niepasujących do współczesnych trendów potraw. Smak barszczu ukraiński, gałuszki albo kurczaka po kijowsku zrekompensuje nam z nawiązką chwilowe odstępstwo od diety.